Gitana Wineries, brandul detinut de sotii Svetlana si Petru Dulgher din Republica Moldova zona Valul lui Traian, zona fiind cunoscuta pentru cultivarea soiurilor de struguri pentru vinurile rosii si licoroase, datorita conditiilor de mediu, asemanatoare celor din renumitele zone viticole Bordeaux din Franta si Piemont din Italia, companie fiind controlata de catre cei doi care au studii in domeniul vinificatiei. Vinaria propriu-zisa se afla in satul Tiganca in care se realizeaza productia limitata, Gitana fiind un brand artizanal si nu industrial. Gitana Manastire Rohrbach este un vin alb sec unde strugurii sunt culesi manual la sfarsitul lunii noiembrie, desciorchinati, dupa care criomacerarii, ce consta in mentinerea mustului in contact cu bostina timp de 48 de ore, la o temperatura de 2°C. Dupa limpezire, mustul este supus unei fermentatii la o temperatura controlata de 12-13°C. Acest proces permite extragerea substantelor aromate din pielita strugurilor, oferind vinului o aroma tipica. Maturarea are loc in butoaie de stejar timp de 9 luni. Pe timpuri, aici era o manastire de calugari care se ocupa cu producerea vinului.Culoare: galben pai, limpede. Buchet cu arome intense de miere, piersica, coaja de portocala si fan proaspat cosit, flori de camp. Gust cu o aciditate si mineralitate intensa. Temperatura de servire: 12-14° C. Asocieri gastronomice: stridii, foie gras, sushi, ton, fructe de mare, peste gatit in sos picant .
