Istoria distileriei Valera Hermanos dateaza din 1908 cand Don Jose Varela Blanco, un tanar imigrant spaniol a infiintat in orasul Pese din Panama, Moara de Zahar San Isidro, prima fabrica de zahar din recent formata Republica Panama. Pese, fondat la mijlocul sec '18 este situat pe o vale fertila in centrul Panamaului, iar activitatea principala a populatiei sale de aproximativ 10 000 de persoane este cultivarea trestiei de zahar. Abia in anul 1936, in urma dorintelor celor trei fii ai sai, Don Jose a inceput distilarea alcoolului din sucul de trestie de zahar pentru producerea de rom.Abuelo ANejo Reserva Especial este un rom panamean in varsta de 5 ani si care este fabricat la Varela Hermanos, care este o distilerie la a treia generatie a familiei care o detine si care isi creste propria trestie de zahar si isi imbatraneste romul in butoaie de stejar alb. Acest lucru face ca acest rom sa aibe o culoare aurie stralucitoare de chihilimbar si sa prinda arome de caramel, toffe, citrice tropicale uscate cu o netezime si o adancime eleganta in care se estompeaza jeleul de piper picant si cacaoa.
